Voor de één een simpele keuze, omdat er al jaren met een heftruck wordt gewerkt. Voor de ander ligt het misschien iets ingewikkelder. Het kiezen van de juiste heftruck bij een toepassing kan daarom een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende soorten heftrucks beschikbaar, elk met hun eigen capaciteiten en eigenschappen. Om de juiste heftruck te kiezen, moet rekening gehouden worden met een aantal factoren, waaronder de capaciteit, hoogtebereik, werkomgeving, brandstof en veiligheid. Met deze factoren in het achterhoofd, kan een weloverwogen beslissing genomen worden. Dit zorgt ervoor dat de juiste heftruck gekozen wordt die veilig en efficiënt werkt bij de toepassing.

In deze tijd waarin efficiëntie en veiligheid op de werkplek belangrijker zijn dan ooit, is het essentieel om de juiste heftruck te kiezen bij de specifieke behoeften. Van handpallettruck tot verreiker, we denken graag mee vanuit onze adviesrol, maar met dit artikel helpen we u alvast op weg. 

De capaciteit van een heftruck

Capaciteit is een belangrijke factor bij het kiezen van een heftruck. De capaciteit van een heftruck verwijst naar het maximale gewicht dat de heftruck veilig kan tillen en verplaatsen. Het is belangrijk om deze gegevens te begrijpen om ervoor te zorgen dat de juiste heftruck bij de toepassing gekozen wordt.

De capaciteit van een heftruck wordt gemeten in kilogrammen en is aangegeven op een label op de heftruck. Het is belangrijk om te onthouden dat deze maximale hefcapaciteit niet alleen betrekking heeft op het gewicht van de last, maar ook op de afmetingen van de last.

Het is van cruciaal belang om de maximale capaciteit, met het gewicht en de afmetingen van de last in het achterhoofd, niet te overschrijden. Het overschrijden van de capaciteit van de heftruck kan leiden tot onveilige situaties en ongelukken, zoals het omvallen van de heftruck. Om de veiligheid te waarborgen, is het dus belangrijk dat de te tillen last binnen de aangegeven marges valt.

Om hiervoor te zorgen is het van belang om de capaciteit van de heftruck op de juiste manier te gebruiken en te begrijpen. De maximale hefcapaciteit kan variëren afhankelijk van de hoogte waarop een last wordt getild. Maar ook het lastzwaartepunt speelt een grote rol. Dit is sterk afhankelijk van de afmetingen van de last. Hoe hoger wordt getild of hoe verder de last van de mast is geplaatst, hoe minder gewicht veilig getild kan worden. Het is belangrijk om het lastdiagram van de heftruck te raadplegen om de maximale belasting te bepalen voor elke hoogte.

Het hoogtebereik van een heftruck

Het hoogtebereik, ook wel hefhoogte, van een heftruck verwijst naar de maximale hoogte waarop een heftruck in staat is om ladingen op te tillen en te verplaatsen. Het bereik van een heftruck wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals het type hefmast dat op de heftruck is gemonteerd en de stabiliteit van de heftruck. De hefhoogte kan variëren van enkele meters tot ruim zeven meter.

De invloed van de werkomgeving op een heftruck

Het type werkomgeving kan variëren van een magazijn met smalle gangpaden tot een bouwplaats met oneffen terrein en ruw terrein. Belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste machine.

Bij het werken in een magazijn met smalle gangpaden is bijvoorbeeld een reachtruck een veel gekozen optie. Deze machines zijn smaller en wendbaarder dan standaard heftrucks en zijn ontworpen om te werken op plekken met beperkte ruimte. Ze hebben vaak een speciale mast en de truck verplaatst zich zijwaarts door de gangpaden.

Bij het werken op een bouwplaats of in een omgeving met oneffen terrein en ruw terrein is een ruwterreinheftruck nodig. Deze trucks hebben een speciale bodemvrijheid en banden die zijn ontworpen om te werken op ongelijk terrein en moeilijke omstandigheden. Ze zijn vaak groter en krachtiger dan standaard heftrucks. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met andere omgevingsfactoren, zoals het klimaat, vochtigheid, temperatuur en veiligheid.

De verschillende soorten brandstof bij een heftruck

Elektrische heftrucks

Elektrische heftrucks worden aangedreven door een accu en zijn ideaal voor gebruik binnen, omdat ze geen uitlaatgassen uitstoten. Ze zijn relatief stil en hebben geen olie of filters nodig, waardoor ze onderhoudsvriendelijk zijn. De capaciteit van de batterij bepaalt de maximale gebruiksduur van de heftruck en er moet rekening worden gehouden met oplaadtijden en de maximale tijd dat de machine in bedrijf kan zijn.

Inmiddels is een elektrische heftruck niet alleen verkrijgbaar met een loodzuuraccu, maar ook met een lithiumbatterij. De loodzuuraccu is de traditionele keuze voor heftrucks en hebben een lange levensduur. Lithiumbatterijen zijn een relatief nieuwere technologie die steeds populairder wordt vanwege de voordelen die ze bieden ten opzichte van loodzuuraccu’s.

Loodzuuraccu’s vereisen regelmatig onderhoud, zoals het bijvullen met demiwater en het controleren van de zuurgraad. Zo is de oplaadtijd van een lithiumbatterij vele malen korter dan bij een loodzuuraccu. Daarentegen is het voordeel dat het gewicht van deze accu’s als contragewicht ingezet wordt. De lithiumbatterij is hiervoor niet geschikt doordat het vele malen lichter is. Echter is het bij een lithiumbatterij wel weer mogelijk om tussenladingen te doen waardoor je veel flexibeler kunt omgaan met de heftruck.

Dieselheftrucks

Dieselheftrucks zijn ideaal voor buitengebruik omdat ze krachtig zijn en gemakkelijk zware lasten kunnen tillen. Ze zijn meestal duurder dan LPG-heftrucks, maar hebben lagere bedrijfskosten op lange termijn. Dieselheftrucks produceren echter uitlaatgassen en zijn niet geschikt voor een binnen toepassing. Met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd, kan het een belangrijke afweging zijn om niet te kiezen voor een dieselheftruck.

LPG-heftrucks

LPG-heftrucks zijn geschikt voor gebruik binnen en buiten, en zijn populair vanwege hun lage emissies. LPG is een relatief goedkope brandstof en heftrucks die op LPG draaien, hebben een goede trekkracht. Het wisselen van de LPG-tank is eenvoudig en snel, en er zijn geen langdurige oplaadtijden. Echter, LPG is een brandbare stof en met het oog op de veiligheid moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen bij het gebruik ervan.

Met welke kosten moet ik rekening houden bij een heftruck?

Bij het kiezen van een heftruck is het belangrijk om alle kostenfactoren in overweging te nemen. De aanschaf van een heftruck is een kostbare aangelegenheid. Na een goede analyse en het juiste advies kan bijvoorbeeld blijken dat een leaseconstructie een veel voordeligere oplossing is.

Aanschafprijs
De aanschafprijs van een heftruck kan variëren afhankelijk van het type, de grootte en de capaciteit. Over het algemeen zijn elektrische heftrucks duurder dan heftrucks op diesel of LPG.

Onderhoud en reparatie
Heftrucks vereisen regelmatig onderhoud, zoals het vervangen van olie, filters, banden en batterijen. Elektrische heftrucks hebben meestal minder onderhoud nodig dan heftrucks op diesel of LPG.
De machines kunnen natuurlijk wel slijten en kunnen een keer kapot gaan. Het is belangrijk om te weten welke reparatiekosten kunnen optreden en of er garanties of verzekeringen beschikbaar zijn om deze kosten te dekken.

Brandstofkosten
Bij het gebruik van een heftruck op diesel of LPG, moet rekening gehouden worden met hogere brandstofkosten. Elektrische heftrucks zijn duurder in de aanschaf, maar hebben relatief lage brandstofkosten.

Verzekering
Een heftruck moet worden verzekerd voor aansprakelijkheid, diefstal en schade. De kosten van verzekering variëren afhankelijk van het type heftruck, de waarde en de dekkingsgraad.

Restwaarde
De restwaarde van een heftruck kan afhangen van de leeftijd, het type, de gebruiksuren en de staat van de machine. Het is belangrijk om rekening te houden met de restwaarde wanneer het afgeschreven wordt in de bedrijfskosten.

De functionaliteiten en veiligheid van een heftruck

Zoals gezegd, is geen enkele heftruck standaard. Een machine is uit te breiden met tal van functies en accessoires. Dit loopt uiteen van een binnenspiegel tot aan een vorkversteller, maar ook van volledig afgesloten cabine tot aan een sideshift. Bedenk dus welke functionaliteiten onmisbaar zijn voor de toepassing waarin de heftruck wordt gebruikt. Dit heeft indirect ook effect op de veiligheid van de werksituatie.

Een heftruck huren, leasen of kopen?

Door rekening te houden met alle factoren kan de heftruck gekozen worden die de beste match is met de specifieke behoeften. Vaak heeft u zelf al een goed beeld van de situatie en een idee wat voor machine er nodig is. Het kan ook helpen om te overleggen met een expert op het gebied van heftrucks om goed advies te krijgen.

In onze showroom op Nieuwland Parc 502 in Alblasserdam laten we graag de mogelijkheden zien en adviseren we u op basis van onze jarenlange kennis en ervaring. MAAT Heftrucks is merkonafhankelijk. Wij beoordelen daarom de situatie en de wensen, op basis hiervan brengen we een advies uit. Zo koopt u de juiste heftruck aan of huurt u een passende oplossing uit onze eigen vloot aan heftrucks.

Vrijblijvend advies ontvangen van Viggo Bok, onze specialist op het gebied van heftrucks?

Neem contact op