Geschiedenis

Het begin

De geboorte van MAAT als transportbedrijf start begin jaren ’30, wat toen werd gezien als een economische crisistijd. Het begon met de heer Arie Maat die een meelhandel bezat in een molen te Alblasserdam. Alle activiteiten die je als molenaar maar kan verzorgen werden hier uitgevoerd. Tot deze activiteiten behoorde ook het verpakt bezorgen van meel bij de bakkers door middel van eigen vervoer. Dit gebeurde in de vorm van een vrachtwagen van het merk Chevrolet. Dit wordt in de MAAT geschiedenis gezien als het prille begin. Na enige jaren intensief bezorgen was de conclusie dat het bezorgen van een eindproduct een betere broodwinning was dan het leveren van alleen grondstoffen voor brood. Zo werd een meelwagen omgezet tot een algemeen transportmiddel. Tot de eerste klanten behoorden vooral opdrachtgevers die werkzaam waren in de landbouwsector. Later werd deze sector langzaam vervangen door de grote groei in de industriële sector. Een groot maar vooral logisch gevolg was een uitbreiding van het ”wagenpark” tot drie auto’s. Het bedrijf groeide gestaag door; in de moeilijke jaren ’50, de wat soepele jaren ’60 en de dynamische jaren ’70. De heer Adri Maat kwam in 1959 in de zaak als 18-jarige jongen en moest al een jaar later de algemene leiding op zich nemen. Dit door het overlijden van zijn vader. Zelf in het bezit van alle benodigde diploma’s zag hij een grote potentie voor wat nu als zijn bedrijf gezien mag worden.

80 jaar geleden zo begon het

Heftrucks

Door de vele contacten met klanten kwam het bedrijf tot de conclusie dat er behoefte was aan het aanbieden van een compleet servicepakket. Er werd naast het aanbieden van transportmogelijkheden als eerste gestart met heftruckverhuur. Dit gebeurde voor het eerst in 1976. De heftruckverhuuractiviteiten bestonden en bestaan uit verhuur van heftrucks en andere interne transportmiddelen, van magazijntrucks en vorkheftrucks tot hoogwerkers. Dit leidde in 1981 tot het ontstaan van een aparte B.V. De naam luidde en luidt nog steeds: MAAT Heftrucks.

Overnames

Begin 1984 nam de heer Adri Maat het kraan- en expeditiebedrijf De Klerk Transport B.V. uit Dordrecht over. In 1986 werd ook Besemer Transport uit Papendrecht overgenomen. In de loop der jaren zijn beide bedrijven in Transportbedrijf A. Maat B.V. geïntegreerd.

Techniek

Om het servicepakket nog completer te maken werd begin 1999 MAAT Techniek opgericht. Hierin werden de bedrijfswagenwerkplaats en de Truckwash ondergebracht. Waarbij er voorheen alleen aan eigen materiaal gesleuteld werd, ontstond nu ook de mogelijkheid voor onder andere collega-vervoerders om hun voertuigen te laten onderhouden bij MAAT.

Outsourcen

Begin 2002 is MAAT Logistiek gestart met zijn werkzaamheden, dit na het winnen van een tender. Een bestaande relatie had besloten om zijn logistieke activiteiten niet meer zelf te willen uitvoeren. Dit resulteerde in een nieuwe activiteit voor MAAT, het beheren van een heftruckvloot naast het pand van de relatie. In 2008 zijn de activiteiten van MAAT Logistiek verder uitgebreid door het in gebruik nemen van een nieuw pand.

Heftruckmarkt

Om de heftruckmarkt nog breder te kunnen bedienen werd Van Meijeren Heftrucks B.V. uit Ammerstol in 2004 overgenomen. Door de overname kon MAAT ook de klanten bedienen die beschikten over ruwterrein heftrucks, verreikers en hoogwerkers. Lees meer over MAAT Heftrucks.

Locatie Nieuwland

Door de overname van Van Meijeren Heftrucks bleek het pand aan de Edisonweg al snel te klein. In 2006 is daarom gestart met de bouw van een nieuw pand op Polder Nieuwland in Alblasserdam. In 2007 werd daar als eerst de truckparking geopend op deze locatie. Onder de bedrijfsnaam Truckparq 24/7 ontstond de nieuwste BV van MAAT. Daarnaast werden de opslagloodsen van MAAT Logistiek, het kantoorpand en de showroom van MAAT Heftrucks gebouwd, die in maart 2009 werden opgeleverd.

Opnieuw een overname

Medio april 2010 neemt MAAT het 165 jaar oude Verloop Transport uit Alblasserdam over. Dit omdat de directie van Verloop Transport geen opvolging kon vinden binnen haar familie.
Sinds juli 2014 is Kroon Transport Alblasserdam B.V. overgenomen onder de vlag van MAAT. Kroon Transport is ook een familiebedrijf wat al 70 jaar bestond en is gespecialiseerd in groupage en distributie van palletzendingen van en naar de Benelux en Duitsland.