80-jarige geschiedenis van logistiek dienstverlener Maat te boek gesteld

Maat sr. presenteert jubileumboek

ALBLASSERDAM – Zaterdagmorgen 21 maart jl. heeft Adri Maat in de showroom van Maat Heftrucks aan het Nieuwland Parc in Alblasserdam in het bijzijn van familie, geïnterviewde medewerkers en overige genodigden het jubileumboek over 80 jaar Maat gepresenteerd. ‘Ik heb 80 jaar geschiedenis van Maat gebundeld in een boek en ben blij met dit resultaat!’

In een volle showroom verwelkomde jongste zoon Alexander de genodigden voor de presentatie van 80 jaar Maat. Arjan Maat blikte vervolgens aan de hand van het boek terug op het verleden naar de tijd dat hij het bedrijf heeft overgenomen, waarna hij juist ook inzoomde op het heden en de toekomst van het bedrijf.

80 jaar
Het jubileum boek Maat ‘Uw wereld in beweging’ is een samenvatting van 80 jaar ups en downs van het bedrijf. Als jongen zag Maat sr. hoe zijn vader jarenlang een eenmanszaak runde. Van molenaar tot transporteur. De Chevrolet vrachtwagen was op den duur niet alleen een meelwagen, maar werd voor alle mogelijk transport ingezet. Het bleek een betere broodwinning dan het puur bezorgen van grondstoffen voor brood.

Door het overlijden van zijn vader neemt de jonge Maat al op 18-jarige leeftijd de zaak over. Zoals hij dit zelf uitdrukt ‘in een gespreid bedje’; ondanks alle economische schommelingen. Maat sr. geeft tientallen jaren leiding aan een groeiend bedrijf dat door zijn continue drang naar het aanpakken van nieuwe uitdagingen ook een solide bedrijf is. Inmiddels werken beide zoons van Maat sr. in het bedrijf dat zich meer en meer ontwikkelt als een allround speler in de logistieke dienstverlening.

Boekuitreiking
Maat sr. heeft het boek uitgereikt aan familie, geïnterviewde, genodigden en alle medewerkers ontvangen deze week ook een exemplaar. ‘Ik heb 80 jaar geschiedenis van Maat gebundeld in een boek en ben blij met dit resultaat’, bekrachtigd Maat sr. ‘Maar wat ik vooral belangrijk vind, is dat we ons in dit boek richten op de toekomst van ons familiebedrijf. Ik ben trots op mijn zoons en op wat zij al bereikt hebben. Tachtig jaar is zeker geen eindpunt. Ik zie een mooie toekomst voor het bedrijf.’ Bijzonder moment was de overhandiging van het boek aan de allereerste medewerker van de vader van Maat sr. , Leendert van Reeuwijk. Daarnaast ontving Maat sr. zelf een bronzen plakaat met zijn afbeelding van de medewerkers van het bedrijf. Dit werd gepresenteerd in een kort filmpje waar kunstenaar Roel Teeuwen druk bezig was om het plakaat vorm te geven. Aankomende zomer overhandigen de medewerkers het eind resultaat. ‘Hier ben ik even stil van, dit komt als een complete verrassing’ vertelde de duidelijk geëmotioneerde Maat sr. Dit plakaat komt naast het plakaat van zijn vader bij de ingang van het hoofdkantoor. Ter afsluiting kregen de aanwezigen een rondleiding door het bedrijf aangeboden.

Het jubileumboek over 80 jaar Maat is geschreven en samengesteld door Jolanda van Mannekes en Wim Roodnat. De vormgeving van de uitgave werd gedaan door Jan Vlot. Een gesigneerd exemplaar van het boek is eveneens aangeboden aan de Historische Vereniging Alblasserwaard en aan de Bibliotheek van A tot Z in Alblasserdam. Geïnteresseerden kunnen daar het boek inzien.