Vervanging omloopwiel Nieuwe Botlekbrug in het weekend van 4 maart 2017

Op zaterdagochtend 4 maart vanaf 05.00 uur heeft Rijkswaterstaat een omloopwiel van de Nieuwe Botlekbrug vervangen. Voor de vervanging van het omloopwiel is een mobiele 300-tonskraan ingezet. Bij een weersverwachting met veel wind zou de operatie uitgesteld worden naar een ander weekend. Uiteindelijk vielen de weersverwachtingen ondanks de regen en wind mee. Het vervoer van dit omloopwiel viel ook direct de pers op, lees hier het artikel van media tv.

MAAT Botlekbrug

Reportage

Wij hebben deze dag door Cees van der Wal een reportage laten maken van onze werkzaamheden.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/FS1dGW3CixQ”]

Timelapse

Rijkswaterstaat verving in november 2016 ook al een van de omloopwielen van de Nieuwe Botlekbrug. Er was er een storing in een van de lagers van de acht omloopwielen op de middenpijler van de brug. Wij mochten toen ook het vervoer verzorgen. Door Rijkswaterstaat is er in november ook een timelapse gemaakt die inmiddels al enkele duizenden keren bekeken is.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/jWcRIQaBR90″]

In de hoogte

Uiterst indrukwekkend zijn toch ook de werkzaamheden die op hoogte gebeuren. Fotograaf Cees van der Wal beschikt over alle veiligheidspapieren en is met regelmaat op pad met de Korps Mariniers . Hij had dus geen enkele angst om mee de hoogte in te gaan enkele mooie plaatjes te schieten.

MAAT Botlekbrug

MAAT Botlekbrug (2)MAAT Botlekbrug (5)

Gevolgen voor wegverkeer

Om de brug na het vervangen van het omloopwiel weer goed in bedrijf te kunnen nemen is het noodzakelijk een aantal functioneringstesten uit te voeren. Tijdens de werkzaamheden en deze testen is de Botlekbrug van zaterdagavond 4 maart 22.00 uur tot zondagochtend 5 maart 05.00 uur volledig gestremd geweest voor het wegverkeer.

MAAT Botlekbrug (6)

Onderzoek

In 2016 was er een mechanische storing in een van de lagers van de 8 omloopwielen op de middenpijler van de brug. Toen is een omloopwiel, dat op circa 50 m hoogte zit, verwijderd om de exacte oorzaak te achterhalen. Dit onderzoek loopt nog en concentreert zich op de lagers van de omloopwielen die regelmatig gemonitord worden. Naar aanleiding van deze monitoring heeft Rijkswaterstaat eind vorig jaar en begin van dit jaar al een omloopwiel vervangen. TV Rijnmond  maakte in 2016 een reportage over het onderzoek en hoe de brug precies werkt.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/rMMzyCJPSDk”]

Verbindingsschakel

De Nieuwe Botlekbrug is een belangrijke verbindingsschakel. Rijkswaterstaat werkt er hard aan om het aantal brugstoringen terug te brengen. De Nieuwe Botlekbrug is een belangrijke verbindingsschakel voor het wegverkeer op de verbrede A15 tussen Maasvlakte en Vaanplein, en het scheepvaartverkeer over de oude Maas. Dat de brug goed functioneert is van groot belang. De brug is in juli 2015 geopend en is tot nu toe 98 procent beschikbaar geweest voor weg- en scheepvaartverkeer. Toch vindt Rijkswaterstaat het aantal storingen en de bijbehorende hinder voor de (vaar)weggebruikers te hoog. Vanaf de opening tot medio september 2016 zijn er 75 storingen (op meer dan 5.000 brugopeningen) opgetreden, met stremming voor wegverkeer en hoge scheepvaart tot gevolg Rijkswaterstaat en bouwcombinatie A-Lanes A15 doen er dan ook alles aan om het aantal storingen terug te dringen. Lees hier het volledige artikel van Rijkswaterstaat.

MAAT Botlekbrug

Werken bij MAAT – Iets voor jou?

Het MAAT-gevoel. Dat is wat al onze mensen gemeen hebben. Wat dat is? Dat legt onze collega Hedzer graag aan jullie uit in deze reportage.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/XJ4yzlm3p1o”]

Het MAAT-gevoel, de wetenschap dat je in een informeel en familiair bedrijf werkt waar onderlinge samenwerking belangrijk is. Waar mensen betrokken zijn en met plezier naar hun werk gaan. Een bedrijf waar het dagelijks over logistiek en transport gaat, maar waar het in feite om de mensen draait. En zo voelt het ook. Dat is het MAAT-gevoel. En dat maakt dat ook jij je snel zult thuis voelen bij MAAT. Wil jij ook bij ons familiebedrijf komen werken als chauffeur van exceptioneel transport of juist in een andere functie? Kijk dan op onze vacaturepagina of jij ook aan de slag kunt bij MAAT.

@Fotografie en film credits CeesvdWal