Alblasserdammer van de maand – De Vonk – woensdag 24 april 2019 Tekst en hoofdfoto Anja Helmink 

Familiebedrijf MAAT is in 1934 opgericht en bestaat dit jaar 85 jaar. De hoofdvestiging staat sinds eind jaren ‘80 aan de Edisonweg in Alblasserdam. Hier zijn MAAT Transport en MAAT Techniek gevestigd. In 2008 is het pand op Nieuwland Parc erbij gekomen, waar MAAT Heftrucks en MAAT Logistiek zijn gevestigd. Naast deze vestigingen werkt MAAT ook nog op diverse locaties in Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, de Botlek en Antwerpen. Adri Maat (77) is al zijn hele leven bij het bedrijf betrokken en vertelt er graag over. Evenals over de Truckerstocht op 18 mei, die hij dit jaar al voor de zeventiende keer samen met de leden van de Lionsclub Alblasserwaard Souburgh organiseert.

Adri Maat vertelt, dat zijn vader de grondlegger was van het bedrijf. “In 1930 vertrok hij vanuit het Westland om hier zijn meelhandel op te starten. Daar waar nu Oceanco staat aan het Zuiderstek stond toen een molen van waaruit hij gestart is. Als huwelijksgeschenk kreeg hij van zijn ouders een kleine vrachtauto mee, waarmee hij producten rond bracht bij de boeren die het verwerkte in het vee voer. Op gegeven moment kreeg hij de vraag of hij ook andere ritjes kon doen. Zo is het zachtjes aan begonnen.”

“We houden 21 maart 1934 aan als oprichtingsjaar van het transportbedrijf. In 1930 is hij al gestart, maar in 1934 was de officiële inschrijving bij de KVK. In de oorlog werd zijn vrachtauto gevorderd. Na de oorlog was er een regeling, dat gedupeerden een vrachtwagen terugkregen vanuit het leger. Mijn vader stopte toen met de meelhandel en ging zich meer op het transport richten.

In 1941 werd ik geboren, als jongste in het gezin, dat al twee zonen en een dochter telde. Ik had als enige interesse in het bedrijfje van mijn vader. Ik ging naar de MULO, waarna ze me vroegen: “Wat ga je nu doen?” Ik antwoordde: “Ik wil wel het bedrijf in.” Hiervoor moest ik van mijn vader wel eerst mijn nationale en internationale vakbekwaamheid diploma’s halen. De derde auto, die kwam, werd na het halen van de diploma’s van mij.”

“Toen mijn vader jong overleed, stond ik er als 19- jarige alleen voor. Ik startte met mijn kantoor in onze huiskamer. Later kwamen we in de Ampèrestraat terecht met ons kantoor. Naast transport zijn we in de loop der tijd tal van andere activiteiten gaan ontplooien.  Zo hebben we nu op Nieuwland Parc onze heftruck en logistieke divisie en een beveiligde truckparking. Heftruckverhuur begon ooit ook klein met een vraag van de buren of ze een heftruck konden lenen. We zijn in de loop der jaren ook het onderhoud aan onze eigen wagens gaan doen en opende een Truckwash. Ook dit voeren wij nu voor derden uit. Elke keer vond ik weer een nieuwe innovatie om onze dienstverlening uit te breiden en ons bedrijf toekomstbestendig te houden. Dat ligt mij wel. Inmiddels hebben we de capaciteit om aan bedrijven een totaalpakket op logistiek gebied te leveren.”

“Mijn laatste innovatie, voor mijn pensioen in 2008, was de eerste beveiligde truckparking in Nederland. We hebben inmiddels 9 terreinen in beheer die in totaal goed zijn voor 1200  beveiligde parkeerplaatsen. Dit zijn parkeerterreinen voor vrachtauto’s, waar de chauffeurs veilig kunnen parkeren en beschikken over goede sanitaire voorzieningen en een lekkere maaltijd kunnen nuttigen.”

Adri is nog steeds actief bij het bedrijf betrokken als ambassadeur en in een adviserende rol. “Ik doe het niet met tegenzin, maar vind het juist leuk, dat ik nog wat kan betekenen. Het bedrijf is toch mijn kindje. Dat geldt overigens ook voor de jaarlijkse Truckerstocht, die dit jaar voor de zeventiende keer plaats gaat vinden. Als bedrijf proberen we maatschappelijk verantwoord te ondernemen en ondersteunen we ook het verenigingsleven in de regio. Niet alles doen wij financieel, maar dragen ook als personen graag een steentje bij. Vóór deze Truckerstocht er was, dacht ik al jaren aan zoiets. Het moest bij voorkeur een activiteit zijn, die ieder jaar herhaald kon worden. Toen heb ik het initiatief geopperd van een Truckerstocht. Dit idee werd goed ontvangen en ik ben het samen met Laurens Nauta uit gaan werken. Uiteindelijk is ons initiatief uitgegroeid tot een geweldige dag met 75 deelnemende vrachtwagens en brandweerwagens waar mensen met een beperking aan deel kunnen nemen. We hebben een enorm aanbod van transportbedrijven uit de regio die een vrachtwagen met chauffeur beschikbaar stellen. De voltallige Lionsclub is met dit evenement bezig, want er komt veel bij kijken. Het bedrag wat over blijft van de sponsoren voor dit event schenken we ieder jaar aan een goed doel. Dit jaar is dat de nieuwe Hospice in Papendrecht. De start en finish zijn altijd bij MAAT en we houden een lunchstop bij Mourik in Groot-Ammers. Het is echt een fantastische feestelijke dag, waar ik elk jaar enorm naar uitzie!”