Logistiek dienstverlener Maat uit Alblasserdam bestelde zeven Mercedes-Benz Actros trucks. Het bedrijf koos voor de Actros vanwege de gunstige reparatie en onderhoudskosten en het lage brandstofverbruik.

Van de zeven nieuwe vrachtwagens wordt één Actros 1836 LS ingezet voor nationaal transport bij Maat zelf. De overige zes trucks zijn uitgevoerd in de kleuren van Kroon Transport, dat sinds juli dit jaar zelfstandig onder de vlag van Maat opereert. Deze vijf Mercedes-Benz Actros 1843 LS trucks en een Actros 1843 LLS (Lowliner) met hefschotel zullen hoofdzakelijk in de Benelux, Noord-Frankrijk en Duitsland rijden. Alle trucks zijn uitgevoerd met Predictive Powertrain Control (PPC), waarmee de Actros cruise control anticipeert op stijgingen en dalingen van de weg. Arie Maat, Hoofd Materiaal van Maat, testte dit systeem persoonlijk in de Ardennen en raakte zo overtuigd van de meerwaarde ervan: “Ik was zeker onder de indruk van het systeem. Voor de chauffeurs was het twee dagen wennen omdat de keuzes die de truck met PPC maakt soms tegennatuurlijk aanvoelen, maar inmiddels zijn de chauffeurs er ook content mee. We verwachten dat PPC tot verdere besparingen zal leiden”.

Minst in de garage

Arjan Maat, algemeen directeur van Maat, licht zijn keuze voor de Actros toe: “Mercedes-Benz heeft eigenlijk van oudsher een prominente plek in ons wagenpark. Van de negentig trekkende eenheden is ongeveer een derde geleverd door dealer Hogenbirk Bedrijfswagens. Dat heeft vooral te maken met de goede prijs-kwaliteitverhouding. De vrachtwagens zijn zeer betrouwbaar. Van al onze trucks zien we die van Mercedes-Benz het minste in onze werkplaats verschijnen. Daar komt bij dat ze het in het brandstofverbruik erg goed doen. Beide kenmerken zorgen voor een heel gunstige TCO. Een ander punt dat meewoog in het beslissingstraject was het chauffeurscomfort. De trucks worden voor verschillende transporten ingezet en zullen hiervoor zo’n 120.000 kilometer per jaar afleggen. We wilden vrachtwagens die geschikt zijn voor werk met veel stops, maar waarin onze chauffeurs indien nodig ook één a twee nachten kunnen doorbrengen. Deze Actros trucks hebben een lage instap, maar toch een hele ruime en luxe cabine. Daarbij presteren de trucks erg goed, zowel bij het nationale werk als bij het werk waar ze veel in middelhoog gebergte als de Ardennen komen.”

Maat is een allround logistiek dienstverlener uit Alblasserdam met vijf vestigingen. Het bedrijf bestaat dit jaar 80 jaar en groeide in die tijd uit tot een logistiek dienstverlener met 160 medewerkers, 90 trekkende eenheden en 150 getrokken eenheden. Maat is actief met exceptioneel transport, contractvervoer, alle mogelijke dienstverlening rondom interne transportmiddelen en bedrijfsauto’s, warehousing en een concept voor truckparking.