Hillebrand Jelte Bearda uit Alblasserdam heeft donderdagmiddag 10 maart 2016, uit handen van burgemeester Jaap Paans een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Dit gebeurde in onze showroom op het Nieuwland Parc in Alblasserdam. Bearda werd benoemd tot Lid in de Orda van Oranje-Nassau, vanwege alle inspanningen en verdiensten voor de samenleving. De heer Bearda heeft zich ruim veertig jaar, vanaf 1976 tot heden, met grote betrokkenheid belangeloos ingezet voor de Alblasserdamse samenleving.

MAAT

‘Wij waren ontzettend blij en dankbaar voor alle inspanningen die gedaan zijn door alle betrokkenen om dit tot stand te laten komen. Trots om het decor te mogen zijn voor dit mooie event. Wij werken al jaren nauw samen met de heer Bearda op diverse vlakken en waarderen zijn inzet altijd enorm.’ vertelt Adri Maat.

Cement
Burgemeester Jaap Paans: “Het college is blij met mensen als mijnheer Beärda die zich belangeloos zo enorm inspannen en verdienstelijk maken voor de samenleving. Wij hebben al veel vrijwilligers, maar we hebben er nooit genoeg ze zijn en blijven hard nodig. Zij zijn het cement van onze samenleving.”

De Lage Waard
De heer Bearda werkt als docent Lichamelijke Opvoeding en decaan op Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard in Papendrecht. Waar hij zich ook inzet voor de promotie van technische vakken door onder andere de jaarlijkse techniekdagen samen met het bedrijfsleven voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs in de regio te organiseren. Ook spant hij zich in om deze vakken bij de basisschoolleerlingen bekendheid te laten krijgen.

Activiteiten
Veel van zijn activiteiten liggen op het sportieve vlak, zo was hij van 1976 – 1988 vicevoorzitter van de Voetbal Vereniging Alblasserdam (VVA) en organiseerde toernooien en andere activiteiten. Van 1977 -2000 en van 2005 tot heden was hij vrijwilliger bij, en vicevoorzitter van de Alblasserdamse IJsclub (AYC) en verantwoordelijk voor de organisatie van diverse ijstochten, skeelertochten en wedstrijden. De heer Bearda organiseert hier ook lezingen over. Hij heeft gezorgd voor een opname in het Guinness Book of Records met de langste schaatsmarathon.

Coach
Hij was drie jaar coach van het damesteam bij volleybalvereniging Smash ’66, zette zich ruim elf jaar in voor gymnastiekvereniging KDO, organiseerde vijf jaar lang badmintontoernooien in Ganzerik. En hij was de initiator van Skateparade Alblasserdam en sinds 2010 voorzitter van Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard.

@Fotografie Cees vd Wal